Lato przez pół roku. Taki scenariusz może nas czekać do końca wieku
10 marca 2021, 10:02Jeśli nie zapobiegniemy zmianom klimatu, to do roku 2100 na półkuli północnej nową normą może stać się lato trwające niemal pół roku, czytamy na łamach Geophysical Research Letters, pisma wydawanego przez Amerykańską Unię Geofizyczną. Będzie to miało daleko idące konsekwencje dla ludzkiego zdrowia, rolnictwa i środowiska naturalnego.
Rośnie emisja CO2 z pożarów lasów. Centrum pożarów przesuwa się na północ
21 października 2024, 10:31Od 2001 roku globalna emisja CO2 z pożarów lasów wzrosła o 60%, a w przypadku niektórych regionów lasu borealnego wzrost ten wyniósł niemal 300%, alarmuje międzynarodowy zespół naukowy. Eksperci z Wielkiej Brytanii, Brazylii, Hiszpanii, USA i Holandii, pracujący pod kierunkiem uczonych z University of East Anglia, podzielili światowe lasy na 12 „piromów”, jednostek, na których wzorce pożarów lasów są napędzane przez podobne czynniki
Odkryto przyczyny łysienia?
30 sierpnia 2006, 17:42Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze doszli do tego, czemu jedni ludzie mogą się poszczycić prawdziwą gęstwiną włosów, a inni cierpią z powodu rozszerzającej się łysiny czy zakoli. Podczas badań na myszach odkryli bowiem proces molekularny, decydujący o tym, które komórki skóry przekształcą się w mieszki włosowe (to z kolei wpływa na typ owłosienia).
Nieszczęśliwy "telewizornik"
14 listopada 2008, 09:33Nieszczęśliwi ludzie oglądają znacznie więcej telewizji niż osoby zadowolone z siebie i życia. Te ostatnie są bardziej towarzyskie, częściej głosują i czytają więcej gazet (Social Indicators Research).
Wysypianie na zapas
17 lutego 2010, 09:37Możemy się wyspać na zapas, gromadząc energię na wypadek przyszłych męczących wydarzeń.
Ocieplenie klimatu psuje smak herbaty
31 grudnia 2010, 16:49Plantatorzy herbaty ze stanu Asam w północno-wschodnich Indiach twierdzą, że zmiana klimatu wpłynęła na ich uprawy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o zmniejszenie plonów, ale o zniekształcenie smaku naparu.
Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi
21 maja 2012, 12:04Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).
Srebrne nanodruciki uniemożliwią fałszowanie
21 marca 2014, 10:24Naukowcy z Korei Południowej opracowali unikatowe wzory, uzyskiwane z losowo rozrzuconych srebrnych nanodrucików. Miałyby one być wykorzystywane jako zabezpieczenie przeciw podrabianiu.
Wypalają i szkodzą samym sobie
10 sierpnia 2015, 08:07NASA przeprowadziła pierwsze badania satelitarne pożarów w Afryce Północnej i ich wpływu na opady. Każdego roku około połowy pożarów, które mają miejsce na Ziemi, wybucha w Afryce. Tamtejsza ludność od wieków wypala roślinność by oczyścić glebę pod uprawy. Dym z tych pożarów wpływa na lokalną pogodę i wzorce opadów
Ludzie z Zachodu słyszą oczami. Japończycy nie...
17 listopada 2016, 12:29O ile u osób z kultury zachodniej ruchy warg wpływają na percepcję wypowiadanych słów, o tyle dla Japończyków ta część twarzy zdaje się w ogóle nie mieć znaczenia.
« poprzednia strona następna strona » … 66 67 68 69 70 71 72 73